Πατητή Τσιμεντοκονία

inspiration-patiti4

Η χρήση κονιαμάτων στη δόμηση δεν είναι κάτι καινούριο, αφού έχουν περάσει αιώνες από τη εποχή που τα πατητά κονιάματα ξεκίνησαν να χρησιμοποιούνται σαν τελικές επικαλύψεις επιφανειών, σε παλιές κατοικίες της Ιορδανίας, της Ινδίας, στην αρχαία Κίνα, στις πυραμίδες της Αιγύπτου, στην αρχαία Ρώμη καθώς και σε οικοδομήματα της αρχαίας Ελλάδας. Τα νεότερα χρόνια, συναντάμε την πατητή τσιμεντοκονία στην Κυκλαδίτικη αρχιτεκτονική με ονειρικά αποτελέσματα γεμάτα μεράκι, μαστοριά και φαντασία!

 

1. Η πατητή τσιμεντοκονία είναι 100% Ελληνικό προϊόν, οικολογικό, φυσικό και βιοκλιματικό, αφού τα υλικά της προέρχονται από τη φύση. Τα συστατικά της ειναι θηραϊκή γη, χαλαζιακή άμμος, κεραμάλευρο και υδράσβεστο.

2. Λόγω απουσίας του τσιμέντου δε δημιουργούνται ρηγματώσεις. Εύλογα θ’ αναρωτιέστε πως η πατητή τσιμεντοκονία δεν περιέχει τσιμέντο, κι ας μοιάζει με αυτό. Ο λόγος είναι η αλεσμένη ποζολάνη (θηραϊκή γη), η οποία αναμεμειγμένη με άσβεστο και νερό δημιουργεί ένα είδος τσιμέντου σχηματίζοντας υδραυλικές ενώσεις. Με το κεραμάλευρο, το μείγμα αυτό μπορεί να πάρει όποιο χρώμα θέλουμε.

3. Η πατητή μπορεί να εφαρμοστεί στα δάπεδα, στους τοίχους, σε σκάλες, σε πάγκους, σε πισίνες, σε εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους αλλά και στη διαμόρφωση σύνθετων οικοδομικών όγκων και διακοσμητικών αντικειμένων. Μπορείτε να διαμορφώσετε από μπανιέρες, ντουζιέρες, νιπτήρες, μέχρι και έπιπλα για το σαλόνι.

4. Κατάλληλα υποστρώματα για την εφαρμογή της πατητής τσιμεντοκονίας θεωρούνται το σκυρόδεμα, το τούβλο, και το τσιμεντοκονίαμα. Η πατητή  τσιμεντοκονία μπορεί επίσης να τοποθετηθεί απευθείας σε υφιστάμενα δάπεδα όπως πλακάκια, μωσαϊκά και μάρμαρα.

Προσοχή όμως, δεν θα συνιστούσαμε να εφαρμόσετε πατητή τσιμεντοκονία σε παλιό ξύλινο δάπεδο, λόγω των συστολών-διαστολών του, αλλά και ενδεχόμενης  διαρροής από σωλήνες κάτω από τα ξύλα.

5. Η επιφάνειά της πατητής μπορεί να είναι τραχιά, ανάγλυφη ή βελούδινη, μονοχρωματική ή πολυχρωματική. Ανάλογα με το αποτέλεσμα που θέλετε να δώσετε. Μετά το πάτημα του κονιάματος και το στέγνωμά του οι επιφάνειες αλείφονται με προστατευτικό και αδιαβροχοποιητικό υγρό.  Αυτό είναι που δίνει την τελική γυαλιστερή ή ματ επιφάνεια.

inspiration-patiti3

6. Να θυμάστε πως μια σωστή τεχνικά και λειτουργικά πατητή τσιμεντοκονία θα σας κοστίσει πιο ακριβά απ’ ό,τι η επένδυση με πλακάκια.

7. Αν θέλετε να εφαρμόσετε την πατητή σε μπάνια, να θυμάστε πως πρέπει να είναι πλήρως αδιαβροχοποιημένη και στεγανή, ώστε να μη βγάλει υγρασία μετά από κάποια χρόνια.

inspiration-patiti

8. Η επιλογή του τεχνίτη είναι πολύ σημαντική, ιδιαίτερα στην περίπτωση της πατητής τσιμεντοκονίας. Είναι μια ολόκληρη τέχνη που η εμπειρία παίζει σημαντικό ρόλο. Μή μείνετε στο ¨ξέρω να το κάνω¨ του εκάστοτε τεχνίτη. Ζητήστε να δείτε δουλειές του για να μη βρεθείτε με ανεπιθύμητα αποτελέσματα άσχημης εικόνας, ρηγματώσεων και υγρασίας.

9. Η πατητή τσιμεντοκονία έχει αντοχή σε τριβή, ευκαμψία, πρόσφυση στο υπόστρωμα, αντέχει σε θερμοκρασιακές μεταβολές και είναι αντιμυκητική.

10. Οι χρωματισμοί της είναι πάρα πολλοί. Μπορείτε να επιλέξετε από μια εξαιρετικά μεγάλη γκάμα χρωμάτων.

11. Καλό θα ήταν θα υπάρχει μια συντήρηση της πατητής, περνώντας την κάθε 3-4 χρόνια το ειδικό βερνίκι ειδικά αν είναι σε εξωτερικό χώρο. Επίσης να ελέγχετε την κατάσταση των αρμών διαστολής, να ψάχνετε για τυχόν ραγίσματα, και χτυπήματα, για να δράσετε ανάλογα.

12. Μην καθαρίζετε την πατητή τσιμεντοκονία με χλωρίνες αδιάλυτες και με ισχυρά καθαριστικά. Χρησιμοποιείτε απαλά οικιακά καθαριστικά δυαλυμένα σε νερό.

13. Μετά την εφαρμογή της πατητής, τα μερεμέτια είναι δύσκολα. Επειδή είναι μια ενιαία εφαρμογή, κάθε τοπική επιδιόρθωση θα φαίνεται σαν μπάλωμα. Καλό θα είναι να φροντίσετε ώστε η εφαρμογή να είναι από την αρχή αψεγάδιαστη.

ΤΙΜΟΚΑΤΑΛΟΓΟΣ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΔΑΠΕΔΩΝ 2018 FLOOR SERVICES 2018

 

EnglishGreek